Puheterapeutti Irma Jokela

Hei!

Irma Jokela

Tässä Valviran laillistama puheterapeutti Irma Jokela. Olen onnekas saadessani työskennellä unelma-ammatissani yli 30 vuoden kokemuksella. Valmistumiseni jälkeen vuonna 1981 työskentelin puoli vuotta Alavuden peruskouluissa puhe-, luku- ja kirjoittamishäiriöisten erityisopettajana, kunnes vuoden 1982 alusta aloitin silloisen Alavudenseudun kansanterveystyön kuntainliiton vastaperustetussa puheterapeutin virassa. Itsenäisessä terveyskeskustyössä hankitun laajan ja monipuolisen ammattitaidon ja työkokemuksen pohjalle rakensin oman yritykseni 1994, joten yrittäjyyttäkin minulla on takana jo yli 20 vuotta.

Perheeseeni kuuluvat aviomies ja kolme jo kotoa muuttanutta aikuista lasta. Keskimmäinen lapsistamme on vaikeasti kehitysvammainen, etenevää AGU-tautia sairastava poika. Jos niin kutsutun terveen lapsen kielen- ja puheenkehityksen seuraaminen voidaan laskea puheterapeutin työkokemukseksi, niin vielä suuremmassa määrin sairaan lapsen vastaava. AGU-vauva on syntyessään periaatteessa terve, mutta varttumisen myötä alkaa ilmetä erilaisia, yhä vaikeamman asteisia, muun muassa kielellisiä ja puheentuoton ongelmia. Niinpä olen seurannut läheltä esimerkiksi puheenkehityksen viivästymistä, käsitteiden oppimiseen ja puheen ymmärtämiseen liittyviä ongelmia sekä kielellisen tietoisuuden pulmia ja oppimisvaikeuksia. Myös änkytysoireet, puheen huomattava epäselvyys ja kommunikointikansion käyttö ovat tuttuja henkilökohtaisesta kokemuksesta. Kun tähän vielä lisätään tyttärien alun pitäen virheelliset s- ja r -äänteet, voin todellakin sanoa, että minulla on alan kokemusta myös perheen näkökulmasta.

Lasteni äännevirheet korjattiin kotioloissa aivan tavallisen arjen puuhastelun yhteydessä, esimerkiksi ruokaa laittaessa. Tätä kautta huomasin kiinnostuvani työstä vanhempainohjauksen parissa. Työ- ja elämänkokemukseni myötä minua kiinnostaa erityisesti, miten auttaa perheitä tukemaan lapsen puheen- ja kielenkehitystä arjessa. 

Tästä syystä suoritin 2004 Hanen® -sertifikaatin, ja vuosina 2005–2009 vedin Alavudella menetelmän mukaisia vanhempainkursseja nimellä ”Juttukaveriksi lapselle”. Vanhemmilla on huoli ja todellinen halu auttaa lastaan, mutta he tarvitsevat siihen työkaluja. Haaveissani on edelleen järjestää oheispalveluna vastaavia mutta kevytrakenteisempia kursseja. Niistä toivottavasti saat lukea myöhemmin.

Perhetilanteeni huomioon ottaen on välillä haastavaa työskennellä enimmäkseen vaikeavammaisten asiakkaiden kanssa. Suhtaudun työhöni intohimoisesti ja tavoitteellisesti, joten uupuminen vaanii selän takana ja jaksamiseni on ajoittain koetuksella. Pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä vaativan työn vastapainoksi tarvitsen ulkoilmaa, vauhtia ja muuta ajateltavaa. Vuodenajoista ja keleistä riippuen harrastan rullaluistelua, sauvakävelyä, hiihtoa ja tanssia sen eri muodoissa. Uusin vauhdikas löytöni on retkiluistelu. Myös ratsastus on ollut osa elämääni 25 vuoden ajan. Tuuletan päätäni laatusarjojen ja lukemisen avulla.

Mottoni: Ihminen joka ei tee virheitä ei tavallisesti tee muutakaan (William Magee)